vineri, 20 iulie 2007

Intreaga carte tradata in internet inaintea datei oficiale de aparitie in fata publicului


- Un hacker sustine ca a descoperit cel mai bine pastrat secret literar al deceniului - deznodamantul aventurilor vrajitorul adolescent Harry Potter - si l-a publicat pe internet, dar editorii avertizeaza ca informatiile ar putea fi false, potrivit Reuters.
Hackerul, care isi spune Gabriel, sustine ca a intrat intr-un calculator al Bloomsbury Publishing Plc. din Londra, prin metoda simpla a unui e-mail ce continea un virus, si a obtinut o copie digitala a celei de-a saptea carti din seria autoarei J.K. Rowling, "Harry Potter and the Deathly Hallows", ce va fi lansata abia pe 21 iulie.

De luni de zile, in asteptarea lansarii cartii, fanii Harry Potter din intreaga lume dezbat daca autoarea l-a omorat pe Harry sau pe unul dintre prietenii sai, Ron Weasley si Hermione Granger, in volumul final, dupa ce Rowling a anuntat ca doua dintre personaje vor muri.

Gabriel a postat pe site-ul web de hackeri InSecure.org un mesaj in care da un rezumat detaliat al presupusului final al seriei Potter si numeste cele doua personaje centrale ale cartilor care dispar.

Mesajul lui Gabriel a fost gasit miercuri pe site de PC Tools, o companie producatoare de softuri de securitate care scaneaza frecvent paginile cunoscute ale hackerilor, potrivit publicatiei britanice "Telegraph".

"Am facut acest spoiler pentru ca lectura viitoarei carti sa devina inutila si plictisitoare", a spus Gabriel in mesajul postat pe site, potrivit Reuters.

In plus, hackerul sustine ca demersul sau porneste de la motive religioase. "Am facut-o urmand vorbele pretioase ale marelui Papa Benedict al XVI-lea, pe vremea cand era Cardinalul Joseph Ratzinger. El a explicat de ce Harry Potter aduce tinerii din lumea noastra catre neo-paganism."

Un purtator de cuvant al editorului britanic Bloonsbury a refuzat sa comenteze afirmatiile hackerului.

Editorii Harry Potter au depus mari eforturi pentru a pastra secret deznodamantul si pentru a conserva constructia de miliarde de dolari care il inconjoara pe micul vrajitor.

Kyle Good, un purtator de cuvant al distribuitorului american Scholastic Corp., nu a spus daca detaliile postate pe internet sunt corecte, dar i-a avertizat pe cititori sa fie sceptici in legatura cu orice persoana de pe internet care sustine ca are informatii interne despre intriga cartii.

"Plutesc in aer multe prostii", a spus Good. "Considerati ca aceasta este inca o teorie."

Un purtator de cuvant al companiei producatoare de sisteme de securitate pentru computere Trend Micro, David Perry, a spus ca sunt sanse mari ca afirmatiile lui Gabriel sa fie o farsa.

"Am avut astfel de incidente la ultimele doua carti Harry Potter", a spus el. "E un nivel foarte ridicat de informatii mincinoase in lumea hackerilor."

Cartile "Harry Potter" au fost bestseller-uri, cu 320 de milioane de exemplare vandute in toata lumea, iar asteptarile pentru "Deathly Hallows" sunt ridicate.

In luna aprilie, compania americana de librarii Barnes & Noble a spus ca precomenzile pentru carte au depasit deja 500.000 de exemplare, si au stabilit un record al lantului. Distribuitorul Scholastic intentioneaza sa lanseze 12 milioane de exemplare din "Harry Potter and the Deathly Hallows" pentru a raspunde cererii mari.

Un exemplar furat din al saselea roman Harry Potter, "Harry Potter si Printul Semipur", a aparut in Marea Britanie cu aproximativ o luna inainte de lansarea oficiala din iulie 2005. Doua persoane au fost puse sub acuzare dupa ce ar fi incercat sa vanda copia tabloidului britanic "The Sun".

Patru filme Potter au fost realizate pana in prezent de studiourile Warner Bros, o divizie a Time Warner Inc., si au obtinut 3,5 miliarde de dolari din vanzarea biletelor. Al cincilea film din serie va avea premiera in iulie.

Niciun comentariu: